Allmänt om körkortsprov

Körkortsprovet är slutprovet för dig som ska ta körkort – det är nu det kommer avgöras om du kommer gå hem med ett bevis om körkort i handen, eller om du kommer få göra ett omprov.

Ett körkortsprov består av två delar, dels finns den teoretiska delen som består av kunskapsprovet, dels den praktiska delen av körkortsprovet som består av själva uppkörningen. För vissa behörigheter, till exempel AM (EU-moped), behöver man inte genomgå ett praktiskt prov för att få körkort, utan det räcker med att man klarar av den teoretiska delen av körkortsprovet.

Man kan boka sitt körkortsprov på internet, via Trafikverkets (www.trafikverket.se) tjänst för onlinebokning av körkortsprov, eller så kan man låta ens trafikskola boka ens körkortsprov (om man går på trafikskola). Dock är det smidigast att boka via internet, då kan man också snabbt boka om ens tider ifall t.ex. någon annan bokar av – man kan alltså få en tid för sitt körkortsprov snabbare om man bokar själv!

Innan man gör ens körkortsprov måste man fotografera sig. Vanligtvis gör man detta när man gör den teoretiska delen för första gången, men du kan också fotografera dig i god tid innan provtillfället, så att du slipper stressa om du väl kommer fram till provlokalen bara för att märka att det är kö till fotograferingen.

För att få genomföra körkortsprovet måste du kunna uppvisa giltig legitimation samt ha ett giltigt körkortstillstånd. Detta kommer kontrolleras, så se till att trippelkolla att du har giltig id-handling med dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *