Körkortsprovets praktiska del

Den praktiska delen av körkortsprovet består av en säkerhetskontroll och en uppkörning. Båda dessa moment skiljer sig väldigt mycket åt beroende på vilken behörighet man ska ta. Till exempel tar säkerhetskontrollen väldigt lång tid om man ska ta busskörkort, medan det för motorcykel och bil ofta bara tar fem minuter. Hur som helst är det viktigt att du känner dig säker på säkerhetskontrollen – se till att ha gått igenom hela kontrollen från A till Z. Se till att du kommer vara säker på allt som inspektören kan fråga dig om.

Det tar faktiskt inte så lång tid att lära dig allting som efterfrågas, så se till att lägga ner denna tid, det är högst onödigt att åka dit på minuspoäng på säkerhetskontrollen. Här hittar du en bra guide till hur man genomför en säkerhetskontroll för bil, komplett med checklistor.

Den andra delen av körkortsprovets praktiska del är då själva körningen. Du kommer få ge dig ut på vägarna och visa att du kan framföra ditt fordon på ett trafiksäkert sätt. När det gäller uppkörningen för bil kan det komma svårare moment som till exempel backning runt hörn och fickparkering.

Det är inspektören som säger åt dig vart du ska – ”sväng nästa höger”, ”följ trafikskyltarna mot Järna”, ”första avfarten i nästa rondell” och så vidare. Instruktionerna ska ges i god tid och om du inte uppfattar någon instruktion är det bara att be inspektören att repetera den.

Förhoppningsvis avslutas den praktiska delen av ditt körkortsprov med att inspektören säger GRATTIS, du klarade det! Men om du nu skulle misslyckas så är det bara att ta nya tag och komma igen nästa gång…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *